Tillbaka till framtiden – om att cyberprata med sitt tonårsjag

”When you talk about them in groups, you’ll do it wrong. If you ask them to tell you about themselves, you’ll do it wrong. The only thing you can do is interact with them and draw loose conclusions based on their behavior.” (WIRED nr 9/2016, sid. 88)

Artikeln som citatet är hämtat från heter Like. Flirt. Ghost. och handlar om tonåringars vanor och beteenden på sociala medier. Utmaningen är uppenbar. Hur pratar man med en publik som är så flyktig och svårfångad? En publik vi alla en gång i tiden har tillhört, men som idag lever under andra omständigheter och villkor. Vad är deras nuvarande behov, drömmar, motivation?

Jag har arbetat med kommunikationsstrategier i så kallat ”skarpt läge” otaliga gånger. Ändå har det varit en svår nöt att knäcka. Det är en – för mig – helt ny publik. Helt nya medier. Så även om verktygen och ”tänket” finns där, så innebär det en utmaning. Som sagt, hur pratar man med denna publik?

Det har visat sig att svaren på den frågan i mångt och mycket handlar om just sociala medier. För denna generation utspelar sig själva livet på nätet, med allt vad det innebär av egna regelverk i form av specifika ”do’s and dont’s”. Det man därmed kan göra, om man har som målsättning att tilltala dagens tonåringar, är att lyssna på deras egna tankegångar och försöka få en förståelse för deras interaktion på nätet. Vi har även tittat på sociala medievanor. Fått insikter om själva beteendet på sociala medier: hur publiken förhåller sig till olika format, sin digitala profil, hur de talar med varandra och vad som engagerar. Upptäckt att de har väldigt hög digital integritet.

Sist men inte minst: Här är 7 insikter du kanske inte hade om publiken du försöker nå, och deras beteende på sociala medier (i urval från ovanstående Wired-artikel):

 • Tonåringar är mest aktiva och privata på Instagram och Snapchat. De ser Facebook mer som ett publikt ”CV” som är krångligt att uppdatera, där man dessutom blir övervakad av lärare och föräldrar. Man använder därför inte Facebook för att kommunicera med varandra.
 • Tonåringar redigerar sin digitala image genom att radera inlägg över tid, eller om de inte får tillräckligt många lajks
 • Det finns en ”oskriven lag” att man måste lajka och kommentera vänners inlägg
 • Det är säkrast att kommunicera via emojis eller standardfraser för att undvika missförstånd – ”Instagram är inte en plats för ironi och ton”
 • Det gäller att framstå som oberörd och undvika att dela för mycket, posta för många selfies i rad och lajka gamla inlägg – detta är tabu med stort T!
 • Snapchat är populärt för att det sätter mindre press på alla – i och med att bilderna försvinner efter 24 timmar
 • Tonåringar skriver till dem de står närmast, annars är det ogenomtänkta selfies eller emojis som gäller, för att signalera ett slags ”avstånd”
Annonser

2 reaktioner till “Tillbaka till framtiden – om att cyberprata med sitt tonårsjag”

 1. Cyberprata med sitt tonårsjag – det var roligt. Men det är ju på sociala medier tonåringarna engagerar sig till stor del. Där umgås man, chattar, lägger upp bilder och videoklipp, har kul, som ett fritidsrum i cyberspace! Det jag kan tycka är lite obehagligt är de oskrivna reglerna om hur man bör och inte bör bete sig på sociala medier. Jag menar inte regler om att man inte får kränka någon, men andra saker som vilka inlägg man bör gilla och inte, och vilka inlägg man tar bort för att man inte fått tillräckligt många likes. Det borde vara lätt att bli orättvist dömd om man råkar gilla ”fel” inlägg då.

  Gilla

 2. Både tänkvärd och användbar research du har gjort om ungas medievanor! Tonåringar vill, vilken egentligen är självklart så här i efterhand, ha en plats att mötas utan vuxenvärldens inblandning. Så som det alltid har varit.
  En viktig punkt som du tar upp är att vi inte kan tvinga oss in om vi vill ha en ärlig kommunikation eller ens en fungerande sådan. Dessutom kommer de alltid att ligga steget före.
  Intressant hur de använder olika plattformar, att ”regelverk” och nyanser skiftar beroende om de använder till exempel Instagram eller Snapchat. Hur och vad man postar, att inte anstränga sig för mycket eller lajka för mycket men samtidigt vara aktiv för att vårda vänskapsband. Jag kan på flera punkter känna igen mitt eget beteende (jag lajkar tex alltid mina närmsta vänners poster om jag ser dem) medan den sista punkten, att det är mer personligt att skicka text än bild, känns verkligen som ett generationsskifte i synen på vad som är privat. Jag tycker att du skriver luftigt och har en säker ton som verkligen passar det här formatet! Tack för intressant läsning!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s